Zdrowie ze spiżarni- por

P O R

Por towarzyszy człowiekowi w gospodarstwie od tysięcy lat. Uprawiano ją już w starożytnej Grecji i Rzymie, a o jego dużym znaczeniu świadczy fakt, że stał się symbolem narodowym Wali. Por zyskał uznanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Docenia się jego lekkostrawność oraz działanie antyseptyczne.



K i e d y   w a r t o   s i ę g a ć   p o   p o r y ?
Wewnętrzne pomaga przy anemii, arteriosklerozie, czyli miażdżycy tętnic, artretyzmie, gruźlicy,problemach z układem moczowym, niestrawności, niewydolności nerek, otyłości i zaparciach. Wpływa korzystnie na układ nerwowy, oczyszcza krew i jest moczopędny.Pobudza laktację, wpływa na układ krążenia.
Zewnętrzne okłady z pora stosuje się w przypadku czyrakach, hemoroidach, odciskach, nagniotkach, krwawieniu z nosa, ukąszeniach owadów.

P o r o w e   c i e k a w o s t k i
Jest zasadotwórczy, więc spozywanie go z powodzeniem może zastępować kuracje wodami mineralnymi.
Jest zalecany przy zatruciach grzybami, nieświeżym jedzeniem, ołowiem w spalinach lu parą ołowiu w drukarniach, jako kuracja odtruwająca.
Sok ze świeżych porów podnosi potencję u mężczyzn i jest zaliczany do afrodyzjaków.
Po sok należy sięgać przy problemach z układem moczowym, gdyż jest on dobrym środkiem leczniczym przy wszelkich formach kamicy nerkowej i zapaleniach pęcherza.
Syrop z porów działa bardzo dobrze na koklusz u dzieci.

P o r   w   s ł u ż b i e   z d r o w i u

Okłady z pora
(na rany, pęknięcia skóry, zadrapania)
Przyłóż listek z białej części rośliny na zranione miejsce i owiń bandażem. W przypadku gdy rana jest głęboka, albo nie chce się goić, przed przyłożeniem do skóry ugotuj liść przez ok 5 minut w mleku.

Porowe kompresy
(działają w przypadku zastoju moczu i zapalenia pęcherz moczowego)

Weź 6 porów, pokrój na kawałki i gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie odcedź i przyłóż do podbrzusza jako okład.

Macerat z korzonków
(skuteczny sposób na azotemię)

Weź 30g porowych korzonków włóż do słoika i zalej litrem białego wina. Macerat pozostaw na 10 dni. codziennie mieszając. Wypij codziennie rano kieliszek.

Odwar z porów
(na wzmocnienie organizmu, szczególnie po kuracji antybiotykowej oraz przy anemii)
Weź 10 porów gotuj w 3 litrach wody przez 2 godziny, po czym odcedzić. Powstały odwar pij w ciągu dnia po szklance. W przypadku dużego osłabienia organizmu możesz wypić nawet 2litry (ok 10 szklanek) odwaru.

Syrop z pora
(przeciw przeziębieniu)

Gotuj 5 porów przez około pół godziny w litrze wody,po czym odlej płyn i odciśnij dobrze warzywa. Do powstałego odwaru dodaj 3 łyżki miodu i dobrze wymieszaj. Pij po pół szklanki 4 razy dziennie. 

Porowa papka
(antidotum na czyraki)

Weź garść białych liści pora, dodaj 2-3 łyżeczki wody, łyżeczkę cukru i wszystko razem ugnieć. Przyłóż do czyrakowych zmian na skórze i pozostaw na kwadrans.

Tonik mleczny
(działa na zaczerwienienia i wysypki na twarzy)

Filiżanki mleka lub serwatki wsyp drobno pokrojone białe liście pora. Pozostaw na 3 godziny, po tym czasie przemywaj zaczerwienienia lub wysypkę 3 razy dziennie. Tonik przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 doby.

Porowy detoks
(doskonały detoks całego organizmu)
Umyj 2 pory i przepuść je przez sokowirówkę. Następnie sok przelej do szczelnego naczynia i wstawi do lodówki. Pij 2 razy dziennie przez tydzień po 1/3 szklanki.

6 komentarzy:

  1. Ale to ciekawe! Wszystko to dla mnie nowość! Uwielbiamy pory, ale dotychczas tylko w rosole lub w surówce jedliśmy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy jadać pory, ale o leczniczych właściwościach nic nie wiedziałam .

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu mnie zaskoczyłaś! Nie wiedziałam, że por ma aż tyle właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również tylko jak do tej pory dodaję go do rosołu,i czasem robię sałatkę z majonezem.Nie wiedziałam,że może mieć inne jakże lepsze zastosowanie!Pozdrawiam Cię cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jem duszone pory jak szparagi, są wyśmienite! Można polać roztopionym masłem...miodzio!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...